Een droge kelder is voor veel mensen slechts een natte droom. Als je ergens in huis te maken krijgt met vochtproblemen, dan is de kans groot dat het de kelder is. De reden hiervoor is dat de kelder te maken krijgt met grondwater en sijpelwater van buitenaf. Zeker na een regenachtige periode, wanneer het grondwater hoog staat, kan de druk van insijpelend water soms te hoog worden voor zwakkere keldermuren. Het grondwater dringt dan de keldermuren binnen langs gaten en scheurtjes.
Er zijn grofweg 2 manieren om je kelder waterdicht te maken: langs buiten en langs binnen. Idealiter maak je je kelder waterdicht langs buiten, zodat binnensijpelend grondwater je keldermuren niet kan aantasten. Helaas is kelderdichting langs de buitenkant niet altijd een haalbare oplossing. Zeker bij bestaande kelders is dit vaak geen efficiënte oplossing, aangezien er breek- en sloopwerk bij te pas komt. De kostprijs en de bijhorende ellende zou dan te hoog liggen.
Bij bestaande kelders rest er dan geen andere mogelijkheid dan de kelder langs binnen waterdicht te maken.
Je kelder waterdicht maken langs binnen kan op verschillende manieren. Allereerst moet je de aard van de vochtproblemen onder de loep nemen. Heb je last van slechts enkele lekken op een beperkt aantal plaatsen? Of is het de hele kelder die een vochtige indruk nalaat? De aard (en de plaats) van de vochtproblemen zal in grote mate de behandeling van je vochtige kelder bepalen.
Merk je dat je slechts hier en daar vochtproblemen hebt, en dat grondwater slechts op een beperkt aantal plaatsen binnensijpelt? Dan hoef je niet noodzakelijk de hele kelder onder handen te nemen.
Vaak is het zo dat grondwater de kelder binnendringt via een aantal scheurtjes of gaten die niet goed zijn afgedicht. Het gaat dan bijvoorbeeld om plaatsen waar leidingen door de muur gaan. Dikwijls wordt er vanuit gegaan dat deze gaten, waar leidingen doorlopen, goed zijn afgedicht door de aannemer. Maar ook aannemers maken wel eens een foutje, en soms kan het gebeuren dat de afdichting van deze gaten te wensen overlaat.
Gelukkig kan je dit vrij snel oplossen, en dit door deze gaten te injecteren met een waterafstotend middel, zoals hars, epoxy of gel. Dit zijn waterafstotende producten die na injectie in de gaten uitzetten en verharden, en op deze manier de gaten rond de leidingen volledig afdichten, zodat grondwater hier niet meer kan passeren. Je kan deze behandeling dus vergelijken met het injecteren van muren tegen opstijgend vocht.
Het afdichten van gaten is op zich een vrij makkelijke oplossing, maar het is belangrijk dat je dit snel uitvoert. Zeker wanneer het gaat om gaten waar elektriciteitskabels doorstromen, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Zoals bekend zijn water en elektriciteit geen goede vrienden.
Zijn er andere plaatsen waar vocht binnensijpelt, zoals gaten of scheurtjes, dan kan je in principe op dezelfde manier te werk gaan. Ook hier kan je eventueel de gaten afdichten met een waterafstotende gel.
Nog beter is echter om de gaten en scheurtjes in de muur op te vullen van waterdichte mortel. Let er op dat je best snelhardende mortel gebruikt. Deze werken sneller, en zijn geschikter wanneer je een acuut lek moet vullen.
Heb je de mortel aangebracht, dan kan je de keldermuur verder afwerken met een speciale waterdichte pleister.
Soms zijn de vochtproblemen dermate groot, of de keldermuren dermate zwak, dat alleen een totaaloplossing voor je kelder in aanmerking komt om je vochtproblemen op te lossen. In dat geval zal met vaak teruggrijpen naar kelderdichting, of ook wel kelderbekuiping genoemd.
In het geval van een kelderdichting zal men alle muren van de kelder strippen, en opnieuw voorzien van verschillende lagen waterdichte coating en cement. Insijpelend grondwater wordt in dit geval dus ook de binnenkant van de muren tegengehouden.
Bij kelderdichting is het belangrijk om te werk te gaan volgens verschillende stappen, en zeker geen stappen over te slaan.
Vooraleer je begint met het afdichten van de kelder, is het belangrijk dat je begint met een propere muur. Als eerste stap verwijder je best de bestaande coating of pleister van de keldermuur, indien deze aanwezig is. Vaak zal deze immers al verzwakt zijn door het insijpelend vocht. Nadat je alle verzwakte en afgebrokkelde lagen van de muur hebt gehaald, maak je de muur nog eens proper. Hiervoor kan je eventueel een spons en schoonmaakproduct gebruiken.
Nadat de muur volledig is schoongemaakt, kan je beginnen met het herstellen van de muur. Allerlei gaten en scheurtjes in de muur moeten opgevuld worden. Hiervoor kan je een waterdichte mortel gebruiken. Maak gebruik van een snelhardende mortel, zodat acute lekken snel gedicht worden. Bovendien werkt het ook gewoon sneller.
In vele gevallen zal een vulmiddel, zoals de waterdichte mortel, na het vullen van de gaten een beetje krimpen. Daarom is het belangrijk dat je gaten en scheurtjes twee of zelfs drie keer opvult, zodat het vulmiddel de gaten of scheurtjes volledig opvult. Werk de gaten mooi af door middel van een plamuurmes.
Nadat je de gaten en scheurtjes hebt opgevuld met vulmiddel, en mooi geëgaliseerd, is het tijd om de keldermuren verder af te werken met een waterdichte pleister of coating. In de doe-het-zelfzaak vind je een brede waaier aan producten die hiervoor in aanmerking komen. Je kan echter niet zomaar eender welk product hiervoor gebruiken. Het hangt immers af van de ondergrond van je keldermuren.
Er zijn bijvoorbeeld coatings voor heel natte muren, andere coatings voor gewoon vochtige muren, enz. Bovendien heb je ook coatings in verschillende kleuren, zodat ook het esthetische aspect een rol begint te spelen.
Ook op basis van de ondergrond van je muren kan je kiezen uit verschillende producten. Voor keldermuren bestaande uit beton- of cementblokken kan je kiezen voor Kelder-Bezetting, een waterdichte cementlaag die zelfs grondwater onder hoge druk kan tegenhouden. Voor bakstenen, geschilderde of bezette keldermuren kies je best voor Kelder-Epoxy. Dit is een duurzame, slijtvaste en dampdoorlatende bekleding, bestaande uit 2 componenten, epoxyhars en emulsieverharder.
Welk product je ook gebruikt, strijk het product royaal op de keldermuren met een kwast, en vergeet hierbij zeker niet op ook de voegen met de keldervloer te behandelen, omdat ook langs deze plek opstuwend vocht de kelder binnendringt. Voor een optimaal resultaat, kan je best meerdere lagen op de keldermuren aanbrengen. Wacht eerst tot de eerste laag volledig is opgedroogd (bekijk hiervoor de gebruiksaanwijziging), vooraleer je een volgende laag aanbrengt.
Kelderdichting zal pas efficiënt zijn als je de volledige kelder aanpakt. Dat betekent dat je dus ook de keldervloer onder handen neemt.
Heeft de keldervloer last van opstijgend vocht, dan kan je de vloer behandelen met hetzelfde product als waarmee je de muren hebt behandeld. Is de vloer echter helemaal droog, dan behandel je deze met een speciale polyurethaancoating.
Ook hier werk je met een meerlagensysteem. Beginnen doe je met het aanbrengen van een grondlaag (primer), die je aanbrengt met een gewone verfrol. Let er op om de vloer eerst proper en stofvrij te maken.
Nadat je de primer hebt aangebracht, wacht je best zo’n 24 uur, vooraleer je de polyurethaancoating aanbrengt, dit om een optimale hechting te bevorderen. Ook bij de polyurethaancoatings kan je trouwens kiezen uit verschillende kleuren, dus stem deze goed af met de kleur die je koos voor de muren.
Indien de kelderdichting goed is aangepakt en uitgevoerd, zal dit meestal volstaan om binnensijpelend grondwater tegen te houden. Ondervind je toch nog problemen met grondwater in de kelder, dan kan je kiezen voor kelderdrainage als alternatief. Hierbij worden drainagematten aangebracht langs muren en vloer, waarlangs het binnensijpelend vocht wordt afgevoerd.
Ben je geïnteresseerd in deze methode, dan verwijzen we je graag door naar ons artikel over kelderdrainage, waarbij we de verschillende methoden tot in het kleinste detail toelichten.
Waarop letten bij het uitvoeren van een kelderdrainage?
Op zoek naar een vochtbestrijder die je bestaande kelder waterdicht kan maken? Wij kunnen je helpen! Vul onderstaand formulier in, en wij brengen je in contact met vochtspecialisten in jouw buurt, die gespecialiseerd zijn in het waterdicht maken van je kelder. Zij sturen je elk een offerte op, die je op je gemak kan vergelijken.
Kies de offerte die je het meest aanstaat, en je bent snel van je vochtproblemen verlost. Toch geen goede offerte ontvangen? Geen probleem, alle offertes zijn gratis én vrijblijvend!