Bij heel wat mensen doet de kelder dienst als stockageruimte voor spullen die ze niet het hele jaar door nodig hebben. De kans is groot dat ook bij jou de kelder volgepropt staat met kartonnen dozen en andere spullen. Bij andere mensen is de kelder dan weer uitgebouwd als leefruimte of ontspanningsruimte.
Welke functie de kelder ook heeft, een vochtige kelder kan je missen als kiespijn. Het is immers een interessante ruimte die je niet meer naar behoren kan gebruiken. Vochtproblemen in de kelder los je dus best zo snel mogelijk op, niet enkel om de ruimte terug te winnen, maar ook om grotere vochtproblemen te vermijden. Vochtproblemen verdwijnen immers niet zomaar. Indien je niets doet, zullen de vochtproblemen alleen maar erger worden, waardoor de kosten in de toekomst mogelijk nog hoger oplopen.
Vochtbestrijding in de kelder kan je op verschillende manieren aanpakken. Veel zal afhangen van de aard en de omvang van de vochtproblemen. Net daarom is het belangrijk om vooraf een goede analyse van het probleem uit te voeren. Je kan immers verschillende symptomen aanpakken, indien je de echte oorzaak van het vochtprobleem ongemoeid laat, zullen de vochtproblemen zich na verloop van tijd terug beginnen manifesteren.
Laten we eens overlopen wat de meest voorkomende methoden van vochtbestrijding in de kelder zijn, en welk type vochtproblemen ze juist kunnen aanpakken.
Een eerste vorm van vochtbestrijding in de kelder, is het injecteren van de keldermuren. Dit is een behandeling die specifiek gericht is op het bestrijden van opstijgend vocht in de keldermuren. Opstijgend vocht is een vochtprobleem dat niet specifiek is voor de kelder, het kan ook elders in huis voorkomen. Wel is het zo dat opstijgend vocht vaak in de kelder begint.
Opstijgend vocht ontstaat immers wanneer grondvocht door de muren wordt opgezogen, zoals ook water door bijvoorbeeld een spons wordt opgenomen. Door de capillaire werking van bakstenen muren zal grondvocht verder in de keldermuren opstijgen, en zo voor vochtige keldermuren zorgen.
Door de muren te injecteren zal je opstijgend vocht kunnen bestrijden. Concreet zal je gaatjes gaan boren in de keldermuren, met een afstand van zo’n 10 à 15 cm van elkaar verwijderd, en laag bij de grond. In deze gaatjes wordt dan een speciale vochtwerende gel geïnjecteerd. Deze gel zal na injectie gaan uitzetten en verharden in de muur. Er wordt als het ware een barrière gevormd door de gel, waardoor het vocht niet meer in de muren kan opstijgen.
Na de behandeling zullen de keldermuren terug opdrogen, waarna je de muren verder kan herstellen. Al het beschadigde pleisterwerk of muurbekleding dien je te vervangen. Verwijder dus eerst pleisterwerk of muurbekleding, en begin vervolgens met het herstellen van de muur. Voorzie de keldermuren van een extra beschermende laag waterwerende coating of pleister, en werk deze mooi af met een plamuurmes.
Nadat het nieuwe pleisterwerk is opgedroogd, kan je eventueel nog een nieuwe laag toevoegen, of verder afwerken met muurbekleding, zoals gipskartonplaten. Hierdoor krijgt je kelder opnieuw een nette indruk.
Opstijgend vocht ontstaat wanneer poreuze muren het grondvocht opzuigen, waarna dit vocht verder opstijgt in de muren. Het is te herkennen aan de vochtplekken die zich vaak laag op de muur vertonen.
Hoe opstijgend vocht bestrijden? Plan van aanpak!
Ook kelderdichting is een populaire methode om vochtproblemen in de kelder tegen te gaan. Bij kelderdichting zal je je kelder waterdicht maken door de keldermuren en de keldervloer van één of meerdere lagen waterdichte cement te voorzien. Kelderdichting is immers een populaire behandeling tegen grondvocht dat door de keldermuren of de kimnaden naar binnen dringt.
Elke ondergrondse ruimte krijgt immers te maken met druk van grondvocht van buitenaf. Hoe hoger de druk van grondvocht, hoe groter de kans op vochtproblemen, zeker bij zwakkere en poreuze keldermuren. De sterkte van de druk van grondvocht hangt vooral af van de locatie, de bodemsamenstelling en de hoeveelheid neerslag.
Grondvocht dringt vooral naar binnen bij poreuze muren, of via gaten en scheurtjes. Het is dan ook de bedoeling om deze zoveel mogelijk af te dichten. Vaak begint kelderdichting bij het volledig strippen van de muren, door bestaand pleisterwerk of bekleding te verwijderen. Nadien worden gaten en barstjes hersteld, door ze op te vullen met een vulmiddel. Hier kan je bijvoorbeeld waterdichte mortel voor gebruiken. Na een laatste keer de keldermuren te reinigen, kan je beginnen met het aanbrengen van waterwerende pleister of coating. Vaak worden enkele lagen aangebracht, zodat de kelder echt 100% waterdicht wordt.
Bij kelderdichting worden vaak ook de keldervloer en de kimnaden onder handen genomen. Ook zij krijgen dus een extra cementlaag, die moet verhinderen dat grondvocht langs deze weg de kelder kan binnendringen.
Kelderdichting is dus een vrij ingrijpende methode van vochtbestrijding om een vochtige kelder aan te pakken. Je hele kelder krijgt als het ware een nieuwe bekleding, en dit is vaak een serieuze karwei, afhankelijk van de omvang van je kelder. Het goede nieuws is uiteraard dat je kelder na behandeling volledig vochtvrij is, en dat je deze opnieuw kan gebruiken als stockageruimte of leefruimte. Bovendien krijgt je kelder door de nieuwe bekleding opnieuw een frisse uitstraling.
Kelderdichting kan zowel langs de buitenkant als de binnenkant worden toegepast. Kelderdichting langs de buitenkant is interessanter, aangezien je je keldermuren langs de buitenkant beschermt, waardoor vocht niet meer in de keldermuren kan binnendringen. Het spreekt voor zich dat kelderdichting langs de buitenkant niet altijd mogelijk is, waardoor kelderdichting langs de binnenkant in de praktijk meer voorkomt, zeker bij bestaande kelders.
Een laatste vorm van vochtbestrijding in de kelder is kelderdrainage. Deze methode wordt vaak enkel toegepast wanneer kelderdichting niet het gewenste effect blijkt te hebben. Bij kelderdrainage zal men de muren en/of de vloer voorzien van drainagematten, die binnendringend grondvocht opvangen en via drainagekanaaltjes afvoeren naar een centraal gelegen afvoerputje.
Waar de drainagematten juist aangebracht zullen worden, hangt af van waar het grondvocht de kelder binnendringt. Zo zal men een onderscheid kunnen maken tussen wanddrainage, vloerdrainage of randdrainage. In sommige gevallen zullen meerdere soorten kelderdrainage met elkaar gecombineerd worden.
Bovenop de drainagematten zal een extra waterdichte folie gelegd worden, waarna de kelder verder afgewerkt kan worden met nieuwe wanden of een nieuwe vloer. Je kelder zal met andere woorden in oppervlakte iets verkleinen, maar je krijgt er wel een nieuwe en droge kelder voor in de plaats.
Lees hier meer uitgebreid hoe je een kelderdrainage aanpakt.
Er zijn dus verschillende manieren om een vochtige kelder aan te pakken. Dat wil echter niet zeggen dat je de methoden zomaar voor het uitkiezen hebt. Elke methode van vochtbestrijding pakt een specifiek probleem aan.
Net daarom is het belangrijk om eerst een grondige analyse te laten uitvoeren, teneinde de juiste diagnose te kunnen stellen. Het heeft immers weinig zin om de symptomen van een vochtige kelder aan te pakken, en daarbij de echte oorzaak van de vochtproblemen ongemoeid te laten.
We raden je daarom aan om een beroep te doen op een echte vochtspecialist, die effectief door de symptomen heen kan kijken, en gericht op zoek gaat naar de werkelijke oorzaak van het vochtprobleem. Maak daarom een afspraak met verschillende vochtspecialisten om in je kelder naar het probleem te komen kijken, en laat hen een gratis offerte op maat opmaken. Nadien kan je prijzen met elkaar vergelijken, en met de voordeligste specialist in zee gaan.
Wacht niet tot de vochtproblemen in je kelder erger worden. Vraag vandaag nog offertes aan van meerdere vochtspecialisten. Dit kan je doen door ons offerteformulier onderaan in te vullen. Van zodra we je aanvraag hebben gekregen, zoeken we de meest geschikte vochtspecialisten uit. We vragen elk van hen om je een offerte op maat op te sturen, eventueel na je eerst een bezoekje te hebben gebracht, om de situatie te bekijken.
Vergelijk de offertes, en kies er de beste uit. Heb je toch geen goede offerte ontvangen? Geen probleem, alle offertes zijn gratis én vrijblijvend!